Har du meldt dig som frivillig på rideskolen?
Har du prøvet at være frivillig hjælper til et stævne på rideskolen? Hvis ikke skulle du overveje, om du ikke skal melde dig til en tjans næste gang. Udover at hjælpe din rideklub, giver det også et godt sammenhold mellem de andre forældre og børn.
Det er ofte de samme personer, der hjælper til på en rideskole. Vi kan kalde dem Tordenskjolds Soldater. De står klar hver gang for at gøre stævnet til en god oplevelse for alle, der kommer.
Banepersonale. Cafeteria. Skriver. Kritikløber. Sekretariat. P-vagt. Rengøring. Alt dette er noget, vi forældre kan hjælpe med ved et stævne. Dette kan alle være med til. Det kræver ingen uddannelse eller særlig heste-kendskab. Og det er vigtige poster ved et stævne.
Rideskolen har deres bestyrelse og udvalg, der tager sig af det overordnede. Kontakten med DRF, dommere, banebyggere, kommunen, revisor osv.
Hvis vi alle gav en hånd med til rideskolens stævner og arrangementer, ville det være meget sjovere for alle parter. Det kan godt være stressende og hårdt for de frivillige, der gang på gang står med det hele. Der er meget arbejde før et stævne og der er også en oprydning efter den sidste ekvipage er taget hjem. Ofte er bestyrelsen, udvalg og frivillige i gang fra tidlig morgen til sen aften – og de har alle deres liv, hverdag og job ved siden af.
Hvad kan du hjælpe med?
Men hvad kan du hjælpe med på sådan en stævne weekend?
Der er ingen, der kræver at du er på rideskolen fra start til slut. Selv en enkelt time kan være en hjælp og hvis mange frivillige tilbyder sig – så er der jo mindre til alle.
Banepersonale ved et springstævne. Om vinteren kan det hurtigt blive en kold fornøjelse. Om sommeren får du masser af frisk luft og sol i ansigtet. Du skal stå stille på springbanen ved et spring. River hesten en bom ned, skal denne sættes på plads igen. Imellem klasserne skal springene sættes et par huller op eller ned. Ved et D-stævne er det ofte 2 flagholdere. En ved startlinjen og en ved mållinjen.
Et springstævne uden banepersonale er meget svært at gennemføre
Skriver ved et dressurstævne. På denne post kræver det, at du kan skrive, hvad dommeren kommenterer. Så en pæn håndskrift og gerne en hurtig hånd. Du ser ikke selv så meget af ridningen, men du kan lære lidt om, hvad en dommer kigger på i dressur.
Kritik-løber. Her kan selv de yngste være med. Det kræver ikke meget mere end at overlevere kritikken fra dommertårnet til sekretariatet.
Cafeteria. En stor del af indtægten ved et stævne kommer fra cafeteriaet. Her er det de voksne, der skal være på banen. Friture og varme elementer i et køkken er ikke et sted for børn. Om vinteren er det faktisk en skøn post at have… inde i et varmt og hyggeligt miljø. Duften af mad og glade mennesker.
Sekretariatet kræver lidt mere erfaring med hesteverden. Der skal registreres på computeren og indsendes resultater. Der skal tages imod betalinger og dommerne skal have deres betaling. De skal også være klar til at bistå med spørgsmål om alt indenfor stævnet.
P-vagt. Tænk at være en p-vagt uden at skulle udstede p-bøder og have sure mennesker omkring sig. Men en p-vagt kan være en nødvendighed til stævner. P-vagten skal dirigere biler med og uden hestetrailer og lastbiler til et sted, hvor der kan parkeres. Denne tjans kan godt være i mørket, i regn og slud eller i det fineste solskin og 25 grader. Rideskolen bør her have en sikkerhedsvest med reflekser til p-vagten.
Rengøring. Det siger sig selv. Vi kender alle til dette fænomen hjemmefra. Og det er noget alle – ALLE – kan hjælpe til med. Inden stævnet og efter stævnet skal der gøres rent. Rytterstuen, toiletterne, sekretariatet, dommertårnet, stalden, udearealer – til en stævne, skal rideskolen se flot ud. Ren og indbydende.
Og når stævnet er slut, skal det ryddes op – så stedet er klar til rideskoleeleverne kommer næste dag.
Ingen frivillige – ingen stævne
Hvad nu, hvis rideskolen har svært ved at få hjælp af de frivillige? Ja, så kan det blive svært at afholde et godt stævne. Det kan blive meget hårdt, hvis der er få frivillige og de melder sig måske ikke næste gang. I værste fald kan stævnet bliver aflyst.
Stævnerne er meget vigtige for en rideskole. Det er en mulighed for en ekstra indtægt, sponsorater og reklame for rideskolen.
Så næste gang DIN rideskole har stævne, vil du melde dig som frivillig hjælper?
Så næste gang DIN rideskole har stævne, vil du melde dig som frivillig hjælper?
Leave a Reply